Vad är kurvan och vad är hacket, Haglund?

Nästan som ett brev på posten efter min lördagskrönika uttalar sig HBK:s manager Magnus Haglund (i fet stil) inför den kommande säsongen i söndagens Hallandsposten. Några av hans uttalanden är i sin tur värda att kommentera. 
 
-Självklart är målsättningen att gå upp direkt, men jag säger som alltid: Vi gör det när vi är tillräckligt bra. Det tog tre år för oss senast och fem år för Hammarby och många lag som Jönköping, Öster och Trelleborg är kvar, säger HBK:s manager Magnus Haglund. 
HBK;s supportrar ska egentlgen inte ha några större förväntningar inför säsongen för att ta sig upp i Allsvenskan igen är inte enkelt, det finns det flera historiska exempel på. Det känns som att Haglund vill mildra pressen och göra fallhöjden lägre vid ett eventuellt "misslyckande".
 
-Så det långsiktiga målet, att etablera oss i Allsvenskan, ligger fast, även om det här var ett hack i kurvan. Men vi slår inte av på takten, tvärtom. Enda skillnaden är att vi får mindre pengar att röra oss med, bara tv-pengarna, 8,5 i stället för 23 miljoner sätter ju det i perspektiv.
Det där hacket i kurvan igen ja. Men om det nu tog 3 år att ta sig upp för att sedan åka direkt ner igen - vad är då kurvan och vad är hacket? Och vilken takt är det man ökar och hur? Att sedan HBK nu kommer att ha betydligt mindre pengar att röra sig med är ju inget som minskar Halmstads kokurrenskraft gentemot de andra lagen i superettan. Och i den serien kan heller inte HBK ta på sig den självutnämnda rollen som underdog med små resurser. 
 
Om nyförvärvet Villiam Dahlström säger Haglund att: 
-Degerfors ville behålla honom, vilket gör det extra skönt att få hit honom eftersom det då visar varumärket HBK:s kraft och Halmstads attraktion som stad".
Det var inte riktigt den bilden man fick strax före transfern gick igenom och det i olika medier skrevs om att Degerfors behövde skära i kostnaderna och göra sig av med spelare på framför allt forwardssidan. Men Degerfors sportchef Patrik Werner har också uttryckt att man velat ha kvar Dahlström vilket också rimmar med att man troligen räknade med att sälja Victor Edvardsen (nyss såld till Djurgården). Vad det egentligen säger om varumärket HBK att locka till sig en 24-åring med två säsonger i eliten och som inte fick så mycket speltid i Allsvenskan (hade även skadeproblem under våren) är väl mer tveksamt. Med det sagt tror jag visst att Dahlström kan visa sig vara en bra värvning för HBK.  
 
-En större trupp ger ett bredare urval. Därför var det viktigt liksom att göra ledarstaben komplett igen när Johan Bergström som assisterande gör att vi kan lyfta den individuella träningen igen.
Riktigt intressant kommentar tycker jag som faktiskt funderat över vad Torbjörn Arvidssons frånfälle i somras kan ha haft för betydelse för degraderingen! Hade HBK varit kvar i Allsvenskan med en "komplett" ledarstab? I så fall hade ju en ersättare varit väl värd investeringen minst sagt. Lite individuell avslutsträning framåt höstkanten hade ju till exempel inte skadat. Men man körde på och hoppades det skulle lösa sig ändå? Ett ganska grov felkalkylering i så fall. 
 
-Så degraderingen hade varit lättare att köpa om vi verkligen hade varit riktigt dåliga. Men sett till prestationen var vi aldrig ett nedflyttningslag. Anledningen till att vi ändå blev det har jag ju ältat tusentals gånger, effektiviteten.
Fast att göra mål är väl en hyfsat stor del av prestationen i fotboll där det inte utdelas några stilpoäng? Och varför var då effektiviteten så dålig kan man undra? Och vad gjordes för att ändra på`det? 
 
 -Vårt etablerade anfallsspel mot lågt stående försvar var bättre i Allsvenskan än jämfört med Superettan året innan och det kommer vi att få nytta av i år. -
-Alla ser ett resultat, men få begriper en prestation. Vi pressade högt, ville ha boll så inget i vårt sätt att spela var fegt.
Här kan jag tycka att Haglund har en nästintill nedlåtande inställning mot sin omgivning och totalt verkar sakna självkritik. Pratet om "prestation" påminner också om en ung Jens Gustafsson i HBK, men återigen: att få in bollen i mål och vinna matcher måste väl ändå vara den tyngst vägande delen av "prestationen" i sporten fotboll? Att HBK flera gånger under säsongen gav bort initiativ och blev för försiktiga är inte jag direkt ensam om att tycka.   
 
Haglund svarar avslutningsvis på frågan om det "finns något positivt med att ramla ner och få börja om?
-Det skulle väl i så fall vara att föryngringen av truppen påskyndas, där fler av de unga spelarna kommer att få speltid. Titta på 1992 när HBK också hade ramlat ner, men där flera av de unga spelarna sedan skulle bli stommen för laget som vann Svenska cupen 1995 och SM-guld 1997 och 2000.
Ja det är ju nästan ett halvt löfte om en ny kommande storhetstid där! Något jag själv tror kommer att bli svårt med tanke på att fotbollslandskapet har förändrats ganska mycket sedan det senast begav sig. Om det nu blir så att föryngringen av truppen påskyndas är det ändå positivt. Spelare som Joseph Baffo och Amir Al-Ammari, som nog är de som främst saknar motivation för en ny vända i superettan, bör man göra sig av med för att släppa fram yngre förmågor.  
 
Sammanfattningsvis ger intervjun ett ganska splittrat intryck. Magnus Haglund vill delvis förmedla en bild av ett HBK med en tydlig målsättning som står sig starkt och där vi kan förvänta oss framtida framgångar. Å andra sidan tar han lätt till jämförelser med andra lag och ekonomiska förutsättningar för att tona ner förväntningarna. Det mest bekymrande kan ändå bli den brist på självinsikt och tendens att skylla ifrån sig som ibland lyser igenom. Risken är att Haglund med en dåres envishet kör på i samma hjulspår även framöver.
 
Säsongen 2022 kommer troligen också att innebära ett helt annat "momentum" för Magnus Haglund än när han tog över ett sargat HBK på botten av sin förmåga våren 2019. Då var allting jämfört med ett "Tony Karlsson-sargat" Halmstads BK en klar förbättring. Att starta om i Superettan igen efter en sanslöst onödig degradering lär bli något helt annat. 
 
0 kommentarer publicerat i Halmstads BK
Taggar: Allsvenskan, HBK, Hallandsposten, Magnus Haglund, Superettan