Tradition eller ambition, HBK?

Häromsistens skrev jag om den nostalgi som fortfarande ofta omgärdar Halmstads BK och dess anhängare men som man nog gjorde bäst i att försöka komma bort ifrån. Strax därefter lämnade ett antal personer in en motion till HBK:s kommande årsmöte om att bevara Örjans vall med anledning av att det nu återigen diskuteras en ny arena ute på Sannarp. 
 
I normala fall skulle jag solklart inte ställa mig traditionalisternas sida i den frågan. Bland annat med hänsyn till att jag under mina år som skribent på Himlen är Blå stångade pannan blodig i mitt förespråkande för att klubben skulle hänga med i utvecklingen mot att bli en mer "modern" elitförening. Idag är jag inte lika säker.  Mycket beroende på att jag inte tror att uppsidan av en ny arena är lika stor som för ett antal år sedan, man är helt enkelt för "sent på det".   
 
Danskarna var tidigt ute med nya arenor redan på 90-talet. I Sverige var IF Elfsborg lite av pionjärer med sin Borås Arena som stod klar år 2005. Sedan dess har västgötarna prenumererat på allsvenska medaljer och är idag ett allsvenskt mittenlag som sämst.  Och det från en position som i början av millenniet var klart bakom Halmstads BK.
 
Men att en ny arena inte är någon garanti finns det flera exempel på i andra städer av Halmstads storlek. På sin 12 000-hövdade arena har t ex Östers IF inte spelat allsvenskt sedan "premiäråret" 2013 (arenan invigdes hösten 2012). Smålänningarna har till och med varit nere i division 1 och vänt. Men i Växjö har även ishockeyn fått ett starkt uppsving på senare år vilket så klart också kan spela in. 
 
I Kalmar har Guldfågeln arena inte varit förknippad med någon större framgångssaga. Men klubben har i varje fall varit allsvensk sedan invigningen 2011 och passerat Halmstad i "hackordning" inom svensk fotboll. Arenan har dock inneburit så stora ekonomiska problem för Kalmar att kommunen fick överta ägandet för några år sedan. 
 
Olympia i Helsingborg är ingen ny arena men har byggts om och rustats upp så pass mycket att den ändå får betraktas som ny. Arenan stod klar 2017 strax efter att HBK förpassat "di röe" ner i superettan och därefter har HIF råkat ut för ytterligare två degraderingar. 
 
För att sammanfatta det hela så kokar arenafrågan i Halmstad för mig ändå ner i en annan fråga - den om vilken klubb Halmstads BK vill vara framöver? En klubb för nostalgi  och traditioner eller en med fortsatt sportslig ambition? Och handen på hjärtat tror jag att alltför mycket "nostalgi-runkande" är en anledning till att klubben befinner sig där den gör idag.  
Visa fler inlägg