Hoppet om en intressant "nystart" för HBK sätts till Johan Bergström

Nu tar nästa generation klivet in i Halmstads BK."– Det här är vår framtid, slår HBK:s manager Magnus Haglund fast i Hallandsposten 
– Att vi sammanlagt flyttar upp sju spelare från den egna akademin är ingen tillfällighet eftersom den är så stark. Och just att producera egna talanger – det är vårt sätt att hävda och slå oss fram på i konkurrensen med en begränsad ekonomi, även om vi självfallet också måste hämta spetskompetens utifrån, fortsätter han.
 
Ett uttalande som känns ganska så märkligt i skenet av den begränsade speltid som HBK:s yngre spelare relativt sett ändå fått under Magnus Haglund. Haglund har väl snarare gjort sig känd för att, likt Jens Gustafsson på sin tid, betona den ojämnhet i prestationer som enligt honom är återkommande hos de yngre. Och därtill ofta chansat på att få in "kvalitet" genom rehab av betydligt mer rutinerade spelare, en strategi som, Joseph Baffo undantagen, visat sig misslyckad. Men i vanlig ordning ställs heller inte de kritiska frågorna av en lokaltidning som verkar ha som sin främsta agenda att framställa HBK-tränaren som beslutsam och handlingskraftig. 
 
Och trots att den tidigare hårt skadedrabbade Phil Ofosu-Ayeh gick sönder redan efter 20 minuter av årets premiär har även han erbjudits nytt kontrakt. "En chansning värd att ta" tycker en del men det tycker jag heller inte är särskilt svårt att argumentera emot: dels vet vi faktiskt inte vilken kvalitet han kommer att hålla över tid efter att knapp ha spelat fotboll på fem år, dels saknas troligen  uppsidan av att kunna få pengar för honom i framtiden och därtill kan Ofosu-Ayeh komma stå i vägen för den "HBK-framtid" Magnus haglund säger sig vilja bejaka. 
 
Att de fyra senast uppflyttade Johan Gudmundsson, Taulant Parallangaj, Oscar Murro och Melvin Sjöland faktiskt fyller 20 nästa år och helt saknar erfarenhet av seniorfotboll är inte heller oproblematiskt i sammanhanget. För Kazper Karlsson (16), Pontus Carlsson (17) och Albin Ahlstrand (17) är läget så klart annorlunda, förutsatt att de faktiskt inte bara blir ytterligare exempel på spelare som stannar vid att vara "papperstalanger". 
 
HBK:s "nystart" i Superettan skulle kunnat kännas riktigt intressant om det inte varit för att man satt kvar med Magnus Haglund på kontrakt i tre år till. Det som ändå känns hoppfullt är att tidigare U19-tränaren Johan Bergström nästa år kommer att tillhöra tränarstaben runt A-laget, ett naturligt steg upp för Bergström, som ifjol tilldelades pris som årets Unicoach av SEF med följande motivering: 
 
Johan Bergström är en ung kommande elittränare som går en ljus framtid till mötes. Bergström har varit i Halmstads BK i tio år och har sakta men säkert blivit ”expert” på att utveckla först 15-16-åringar och nu de senaste fyra åren spelarna i 19-årstruppen. Parallellt med detta har Bergström tränat HBK:s NIU-spelare på Sannarpsgymnasiet. Johan är en välutbildad fotbollstränare med stort kunnande men också pedagogisk och entusiasmerande och har ett öppet sinnelag för att hela tiden utveckla sig själv som ledare. Johan Bergström har tagit ett stort ansvar i att förvalta och utveckla HBK:s framgångsrika akademi.  
 
Förhoppningsvis kan lite nya influenser, en påtvingad föryngring och breddning av truppen tvinga fram ett annat tankesätt och större mod hos huvudtränare Haglund? För ser vi till tidgare nämnde Jens Gustafsson  utvecklades ju han faktiskt under sin tid i Norrköping till en talangutvecklare och vidareförsäljare av rang. Men jag blir inte ett dugg förvånad om vi lik förbenat sitter där med ett nykritat kontrakt för den 33-årige Marcus Olsson om någon månad eller två.